ArttuManninen Miksei vähän rautateistäkin

Kaikessa on kyse läänityksistä

Satoja vuosia sitten oli tapana, että kuninkaat antoivat kunnostautuneille tai muuten suosiossa oleville lähipiirinsä jäsenille kaikennäköisiä maa-alueita verotettavaksi ja nautittavaksi. Syntyi kreivikuntia ja kartanoita ja näillä ruhtinailla ja simohurtilla oli mukava elämä, kun rahvas teki töitä ja kantoi kyljykset ja nauriit herransa eteen.

Tämä kaunis perinne näyttää voivan hyvin Suomessa vieläkin. Jos olet hallituksen kaveri, niin voit hyvällä tsäkällä saada hoidettavaksesi ja nautittavaksesi vaikkapa jonkun mukavan monopoliyhtiön täällä pohjoisessa ja pääomaköyhässä maassa. Sähkönsiirto nyt vaikka esimerkiksi, de facto monopolitoimintaa, on mukava annettavaksi jonkun hyvän tahon hoitoon. Siinä voi sitten ottaa kulungit vähän raskaammallakin kädellä. Tai mieleen tulee esimerkiksi ylevero, yleishyödyllisten nautiskelijoiden asumistukiautomaatit, VR:n monopoli, veikkaus, alko, ym, kaikki täynnä pieniä hyvää tarkoittavia ruhtinaita, jotka nauttivat kehittymättömästä kilpailusta ja nöyrästä kansasta. Jok'ikisen ruhtinaskunnan olemassaoloahan voidaan perustella hyvillä syillä, mutta kokonaiskuorma alkaa vain olla liian raskas.

Vaikka koko muu maailma siirtyisi markkinatalouteen (jossa on toki ongelmansa siinäkin) niin täällä eletään feodaali-ihanuudessa. Kun meillä on nämä erityisolosuhteet.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat